Što je AdBlue?

AdBlue je proizvod koji se upotrebljava u modernim komercijalnim i putničkim vozilima u koje su ugrađeni SCR sistemi za naknadnu obradu ispušnih plinova. Na vozilu je u zasebnom spremniku (rezervoaru) pored rezervoara dizelskog goriva. Ne dodaje se u gorivo niti se s njim mješa.

AdBlue je patentirana i zaštićena proizvodna marka Udruženja automobilske industrije Njemačke (VDA). Sastav, karakteristike, forma: AdBlue® je 32,5% vodena otopina uree proizvedena iz tehnički čiste (obrađene) uree CO(NH2)2 i demineralizirane vode. To je bezbojna, čista tekućina sa slabim mirisom amonijaka. Otopina nema otrovnih svojstava, ne djeluje na ljudski organizam agresivno.

Otopina nije zapaljiva te nije klasificirana kao opasna za prijevoz. Poznata je pod oznakom AUS 32 (engl. skraćenica za vodenu otopinu uree). Tehničke specifikacije: – gustoća pri 20°C 1087 – 1093 kg/m3 – inicijalna temperatura kristalizacije -11°C Zahtjevi za očuvanje kvalitete su navedeni u uvjetima DIN norme 70070. (vidi tablicu 1) Primjena: AdBlue® je stredstvo za redukciju NOx plinova (dušičnih oksida) te je potreban pri korištenju selektivnog katalitičkog redukcijskog katalizatora (SCR) u motornim vozilima s dizelskim motorom EURO4 i EURO5 norme.

Potrošnja: Potrošnja AdBlue® je oko 4-6% od ukupne potrošnje dizela (dizelskog pogonskog goriva). Pakiranje, transport, skladištenje: AdBlue® se dostavlja prema zahtjevima kupca – u cisternama, u IBC kontejnerima 1000, 800 ili 600 ltr, plastičnim bačvama 200 ltr i u kanisterima od 20 ltr. Odgovarajući materijali tankova, agregata i ostale opreme, koji smiju doći u kontakt s AdBlue® su čelične legure (inox), plastika preporučena u vodiču za osiguranje kvalitete AUS 32 (QAGD AUS 32, CEFIC) kao i unutrašnjost metalnih tankova (coatings) zaštićena plastičnim oblogama ili ulošcima. Nelegirani čelik, pocinčani čelik, bakar, aluminij i legure koje sadrže bakar i aluminij ne smiju se koristiti kao materijal od kojeg je proizvedena ambalaža za AdBlue®.

Prosječna potrošnja AdBlue-a čini 5% potrošene količine goriva, to je oko 1,5 ltr na 100 km.

Poštovani u ponudi imamo i ostale marke dijelova. Za cijene dijelova i ugradnju slobodno nas kontaktirajte te nam pošaljite što više podataka o vozilu i opis problema. Za to koristite slijedeći link: