DPF = Diesel particulate filter – FAP = Filter Antipollution

[ SERVIS – ČIŠČENJE – REGENERACIJA – ZAMJENA ]

Filter čestica čađe, kod modernih turbodizelskih motora, smješten je na ispušnom sustavu vozila, kao benefit ekologiji i očuvanju prirode oko nas, smanjujući dimljenje karakteristično za dizelske motore, te naravno štetne čestice u ispušnim plinovima.

 

U praksi postoje dvije vrste regeneracije, ona pasivna i ona aktivna. Pasivna se odvija u samom automobilu kada se temperatura digne na određene vrijednosti, a čestice čađe krenu same gorjeti. Međutim, nema kod svih vozila mogućnosti da se stvori ovakav režim vožnje pa je iz tog razloga izumljena aktivna regeneracija. Kod aktivne regeneracije, kontrolna jedinica motora, ECU (Engine Control Unit) preuzima kontrolu nad procesom regeneracije. On djeluje kada čađa u sustavu postigne određenu vrijednost, odnosno od 45 posto pa na dalje i tada pokreće ubrizgavanje kako bi se povećala temperatura u ispušnom sistemu te se tako pokrenula regeneracija. Međutim, ovo se može odvijati kod stabilne vožnje, a ukoliko je vožnja stani – kreni, proces će se zaustaviti te će se upaliti signalna lampica koje će dojaviti kako je filter djelomično začepljen.

Cijena regeneracije u našem servisu pomoću dijagnostičkog uređaja 400 kn. Ako se regeneracija ne može izvršiti, poduzimaju se slijedeći koraci:

Prijavi se za primanje novosti

Vaš email